Van karácsony Kevin nélkül! – A 12+1 kedvenc ünnepi filmem

Imádom a karácsonyt, és annak minden aspektusát a bejglitől kezdve, a Jingle Bell Rockon át a gagyi kínai táncoló mikulásokig. Karácsonykor pedig karácsonyi filmet kell nézni, szóval következzék hát az én 12(+1) kedvenc karácsonyi filmem, hogy az ünnep minden napjára jusson egy néznivaló. Persze ez egy abszolút szubjektív lista, és csak az én személyes preferenciáimat mutatja.  Nincsen sem Igazából szerelem, sem Grincs, de még Reszkessetek betörők sem. Ennek oka pedig elég egyszerű, míg első kettőt az évek során teljesen meguntam, addig Kevint soha nem is szerettem. És akkor említsük meg azokat is, amelyek éppen, hogy nem kerültek fel a listára: Mi a manóKarácsonyi történet, Fegyverszünet karácsonyra, Karácsony Artúr és természetesen a Bunyó Karácsonyig (ezt különösen sajnálom, hiszen hatalmas Spencer-Hill rajongó vagyok, ám sajnos a páros utolsó közös filmje nem éppen a legjobban sikerült pofonparádéjuk). Figyelem a lista filmjei meglehetősen sok feketehumort tartalmaznak!

+ 1. Fekete Vipera karácsonyi éneke

Mr. Bean ide, Johnny English oda, számomra Rowan Atkinson  mindig is Edmund Blackadder lesz. Ám a Fekete Vipera nem csupán az ő karrierjének, de az egész brit sorozatgyártásnak az egyik legkiválóbb teljesítménye. Hiába láttam már vagy hatszor az egészet, sosem fogom megunni. A sorozat fénypontja, pedig nem más, mint ez az alig háromnegyed órás karácsonyi kiadás, amelyben Richard Curtis és Ben Elton írók ellenállhatatlanul száraz és hamisíthatatlanul angol feketehumorral forgatják ki Dickens örökzöld klasszikusát. Ám mindez még nem feltétlenül lenne elég, ha nem lenne ott Atkinson, aki sosem volt (és valószínűleg már nem is lesz) olyan jó formában, mint amikor ezt a sorozatot csinálta. (Azért a félreértések elkerülése végett megjegyezném, hogy a Mr. Bean karácsonyi részeit is imádom.)

12.Karácsonyi vakáció

Nem értem, hogy míg a Reszkessetek betörőket minden évben úgy hájpolják, mintha Kevin (kicsit sem váratlan) felbukkanása a TV képernyőkön valójában a messiás második eljövetele lenne, addig John Hughes másik karácsonyi klasszikusát sokszor le sem adják. Ugyan sok film próbálkozott megragadni a karácsonyi készülődés, és a családi ünnepségek abszurd poklát, ám ez egyiknek sem sikerült olyan kiválóan, mint a Vakáció sorozat harmadik epizódjának. Persze a siker nem csak Hughes forgatókönyvének és a remek – és időtlen – slapstick poénoknak, hanem Chevy Chase-en is múlt. Nála ugyanis soha senki nem volt még alkalmasabb a szerencsétlen családapa szerepére, aki csak a legjobbat szeretné mindenkinek, ám mint az életben oly gyakran Murphy törvénye most is közbelép (a néző legnagyobb örömére).

11.Hull a pelyhes

 Turbó tűz! Ami a családi összejöveteleknek a Vakáció széria, az a karácsonyi vásárlási láznak a Hull a pelyhes. Lehet, hogy nem tökéletes, sőt az is lehet, hogy még csak nem is ez a legjobb Arnie vígjáték (Ovizsaru?), de mégis minden évben képes vagyok fülig érő vigyorral végignézni, amint a Halálosztó ex-kormányzó és Sinbad megküzd a Turbó Man figuráért. Az azért valahol mégiscsak elkeserítő, hogy  azok a jelenetek, amelyeken 20 éve – mint komikus túlzásokon – jókat nevettünk,  mára már a karácsony előtti időszak megszokott részévé váltak (sőt, a fekete pénteki videofelvételekben sokkal durvább dolgok is történnek). Viszont ez is csak megerősít abban a hitemben, hogy ez bizony egy korát messze megelőző remekmű volt.

10.Tapló Télapó

A film, amelyet sokan azért szeretnek, mert cinikus humorával remek görbe tükröt állít a tipikus, nyálas karácsonyi toposzoknak. Ez valóban nagyon szórakoztató, ám a Tapló Télapó sokkal több ennél: egy megható történet arról, hogy “bármilyen defektes is légy, van valaki, akinek pont egy ilyen defektes alak kell, a saját defektessége miatt” vagy arról hogy “sosem késő megváltozni”. És éppen ezért zseniális ez a film, mert hála a remek színészeknek, és a gondos forgatókönyvnek, a film végén úgy vagy képes megkönnyezni egy részeg tahó lelövését, mintha nem láttad volna fél órával ezelőtt, amint ezernyi gyerek szeme láttára veri szét a betlehemi jászol szamarait.

9.Batman visszatér

Tim Burton sötét gótikus díszletei közt Michael Keaton próbál eltölteni egy meghitt karácsonyt a latexbe öltözött Michelle Pfeiferrel. Amikor kijött ez a film sokan nem szerették, mert túl sötét és groteszk volt. Az is, de éppen ezért imádom, mert a Batman visszatér elsősorban nem is egy Batman, hanem egy vérbeli Tim Burton film. A főszereplője ezért valójában nem is a Denevérember, hanem a Pingvin, aki sokkal inkább egy – Ollókezű Edwardhoz hasonló – szánalmas, tragikus figura mintsem megátalkodott gonosztevő. A rendező legalulértékeltebb filmje, Danny Elfman egyik legjobb filmzenéjével megtámogatva.

8.Rare Exports

Az utóbbi évek legkreatívabb karácsonyi filmje, mely tökéletesen mixeli a spielbergi ifjúsági kalandot a horrorral, megspékelve egy jó adag fekete humorral. A Rare Exports abszolút rétegfilm, de aki valami újra és egyedire kíváncsi, amely túlmegy a tipikus karácsonyi komédiák sablonjain, ám nem is olyan felszínes, mint az ünnepi horrorfilmek többsége, az mindenképpen tegyen vele egy próbát.  A fényképezésért pedig külön pluszpont jár  neki. Bővebben:http://kulton.hu/blog/2013/12/15/trashneveles-rare-exports/

7.Karácsonyi lidércnyomás

A „legtimburtonösebb” film, pedig még csak nem is ő rendezte. Nincs még egy olyan film, amely egyszerre lenne tökéletes alapozás a halloweeni és a karácsonyi buli előtt is. Henry Salick filmje a mai napig a stop-motion technika egyik vitathatatlan csúcsa, melynek bármely tetszőleges jelenetében több munka és kreativitás van, mint sok kortárs látványfilm egészében. Ám a Karácsonyi lidércnyomás nem csupán vizuálisan, de zeneileg is egy mestermű. Danny Elfman dalai közül nem egy, akár a filmes kíséret nélkül is ünnepi klasszikussá válhatott volna.

6.Hogfather

 Terry Pratchett regénye már önmagában is zseniális, és annak ellenére, hogy – mint ahogy az legtöbbször elkerülhetetlen – a filmre vitel során kisebb-nagyobb részeket ki kellett hagyni belőle, Vadim Jean rendezése így is egy remek adaptáció. Egyfelől köszönhetően annak, hogy remekül sikerül megragadnia a regény szellemiségét és humorát másrészt pedig, hogy mindezt a TV-s produkcióhoz képest meglepően látványosan prezentálja. Azoknak pedig, akik nem ismernék Pratchett munkásságát (azonnal irány a könyvesbolt!), leginkább a következőképpen tudnám jellemezni a Hogfather-t: Olyan, mintha a fiatal Tim Burton rendezett volna egy Douglas Addams adaptációt. Bővebben:http://kulton.hu/blog/2013/12/17/trashneveles-hogfather/

5.Az élet csodaszép

Lehet, hogy egy kissé túl naiv (különösen mai szemmel), de Capra filmje nem véletlenül az (egyik) legklasszikusabb karácsonyi történet. Lehetne dicsérni  a kiváló rendezését, vagy Stewart nagyszerű színészi teljesítményét, ám a film igazi ütőereje az a hihetetlen pozitív löket, amit a nézőjének ad.  Lehetsz bármennyire kiábrándulva a világból, az Élet csodaszép képes lesz veled elhitetni, hogy van még remény, hogy a közösségek képesek összetartani, és hogy igenis van értelme önzetlennek lenni. Ez a film hatásosabb, mint ezer antidepresszáns!

4.Halálos Fegyver

Tulajdonképpen írhattam volna az Utánunk a tűzözönt, a Kiss Kiss, Bang Bang-et vagy akár a Vasember 3-at is. Hiszen ugyanúgy, mint a Halálos Fegyver ezek is a Shane Black recept alapján készültek. Hogy mi ez a recept? Karácsony idején, két teljesen különböző habitusú karakter (akik persze a végére barátok lesznek) próbálja megakadályozni a bűnözők/terroristák ördögi terveit, rengeteg vicces beszólással. Ám Richard Donner nem csupán az első rendező volt, aki felhasználta a formulát, hanem rögtön tökélyre is fejlesztette azt. Ha ez nem lenne számodra eléggé karácsonyi, akkor nézd  meg Mel Gibson karakterfejlődését (hála barátainak elveti az öngyilkosságnak még a gondolatát is ) és rögtön rájössz, hogy ez valójában az Élet Csodaszép akciófilmes változata. (Igaz a hóesésnek köszönhetően az Utánunk a tűzözön kicsivel karácsonyiasabb, arról amúgy itt olvashatsz:http://kulton.hu/blog/2014/12/24/karacsony-a-terroristak-keresztuzeben-utanunk-a-tuzozon/  )

3.Szörnyecskék

Még három évtized távolságából is egy roppant szórakoztató, izgalmas, aranyos és helyenként félelmetes ünnepi mese. Dante rendezése egyszerre a tökéletes karácsonyi és anti-karácsonyi film, míg a kisebb lurkók félve pillantgatnak majd ki a takaró alól, addig az ünnepi készülődésben megfáradt szülők egy jóízűt nevethetnek azon, amikor a szörnyecskék leteperik a Télapót. A végén meg úgy is csak az számít, hogy együtt van a család. Bővebben: http://trashneveles.blog.hu/2014/12/25/szornyecskek_126

2.Muppeték Karácsonyi Éneke

A Karácsonyi ének önmagában van olyan jó, hogy gyakorlatilag bármelyik feldolgozása felkerülhetne a listára. Rengeteg remek film készült is belőle, ám végül azért a Muppeték kerültek a listára, mert ellenben a legtöbb feldolgozással az ő filmjük nem csupán szolgai adaptációja Dickens klasszikusának, hanem sikerül azt vegyíteniük a saját, negyedik falat döntögető, és nem feltétlenül kisgyerekeknek szóló humorukkal is. Így pedig a megannyi Karácsonyi ének film közül messze ez lett a legkreatívabb. Kíváncsi vagyok, hogy mit szólna az öreg Dickens, ha tudná, hogy a főművének az egyik legjobb filmfeldolgozásában egy zöld zokni báb béka a főszereplő (meg Micheal Caine, aki ugyanolyan remek Scroogeként, mint abban a joviális mentor szerepben, amiben a Batman Begins óta megragadt).

1.Die Hard

Nyilvánvaló, hogy a világ egyik legjobb filmjének kell lennie a világ legjobb karácsonyi filmjének is. John McLane ugyanolyan kisember, mint az Élet csodaszép George Baileyje. Neki is egyedül (sőt, mezítláb!) kell megküzdenie azokkal, akik szerettei elpusztítására törnek (csak éppen a kapzsi üzletember helyett, most kapzsi bankrablók rontanák el a karácsonyt). Bár kis híján kudarcot vall, végül mégis csak sikerül megmenteni a karácsonyt, és a házasságát (és még a négernek is segít túllépni egy munkabaleset által okozott traumán). Elképzelni sem tudok olyan történetet, amely ennél jobban ragadná meg a karácsony lényegét, úgy, hogy még Bruce Willis és Alan Rickman is karrierjük legemlékezetesebb alakításait nyújtja benne.

A Die Hard jelentőségéről itt írtam:  http://kulton.hu/blog/2015/04/04/hogyan-reformalta-meg-a-die-hard-az-akciofilmeket

És ti miket néztek szívesen az ünnepekkor?